vineri, 27 septembrie 2019

Istoric


Şcoala din Tazlău  a fost înfiinţată la 20 decembrie 1864, ca urmare a Reformei  şcolare  înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, funcţionând mulţi ani într-un local necorespunzător.
La 1 septembrie 1911 a fost inaugurat un alt local de şcoală cu 3 săli de clasă, cancelarie, şi locuinţă pentru director,  lăcaş construit în întregime de locuitorii comunei şi valorând aproximativ 24.000 lei (la vremea respectivă). La începutul lunii septembrie 1954 a fost dat în folosinţă un alt local cu 4 săli de clasă.
În 1970 s-a dat în folosinţă actuala şcoală cu 12 săli de clasă, laboratoare, bibliotecă, săli pentru material didactic, construită prin contribuţia bănească şi în muncă a locuitorilor. Valoarea este de 1.250.000 (la vremea respectivă). Odată cu începerea anului şcolar 1980-1981 a fost dat în funcţiune un nou local cu 4 săli de clasă destinate atelierelor şi laboratoarelor. Clădirea are o valoare de 24.000 lei (la acea vreme). Vechea clădire a şcolii va fi destinată pe viitor numai învăţământului preşcolar, două săli de clasă fiind transformate în sală de sport, unde şi astăzi elevii îşi desfăşoară activitatea sportivă. Deoarece această sală de sport nu oferea (şi nu oferă) condiţii bune desfăşurării procesului instructiv-educativ, în anul 1989 a fost construită infrastructura unei săli de sport moderne. Schimbările apărute după 1989 au oprit continuarea şi finalizarea lucrărilor la această clădire destinată sportului, elevilor rămânându-le numai terenul de joacă pe care vrem să-l transformăm într-un teren de sport pentru şcolari şi tineretul satului, amenajarea lui necesitând fonduri cu mult sub cele necesare finalizării sălii de sport.
Actuala şcoală dispune de laboratoare funcţionale (fizică-chimie, informatică) şi un C.D.I. ce cuprinde biblioteca, sala de lectură, depozitul de carte şi laboratorul multimedia (al cărei reţea de calculatoare este conectată la internet).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu